Dat was een hele mooie en bijzondere avond!

Psychiater Pim Scholte legde ons uit dat als je uit een oorlog komt, geweld hebt gezien of ervaren, jezelf bedreigd hebt gevoeld of andere nare, heftige dingen hebt meegemaakt, die ervaringen soms zo groot zijn en niet te bevatten dat je er niks mee kan, je kunt er geen verhaal van maken.Het is een trauma waar je heftig op reageert. Zo’n reactie is eigenlijk heel normaal en bijna iedereen heeft daar last van. Dat kunnen zijn: angst, paniek, schrikachtig zijn, slaapproblemen, piekeren, nachtmerries. Je voelt je machteloos en het heeft een enorme impact op je dagelijks leven.Bij 4 op de 5 mensen wordt dit na een aantal maanden minder en herstelt zich dat langzaam. Bij 1 op de 5 mensen (en je weet vantevoren niet bij wie) blijven deze klachten langer duren en dan is het goed om professionele hulp te zoeken.

We hebben het gehad over IMBY. Leuk hoor, al die etentjes en feestjes, maar wat moet je ermee als je je slecht voelt en het liefst in bed blijft? Pim: probeer om tóch te gaan, want door (nieuwe) sociale contacten ga je je op den duur beter voelen.

Ga niet de hele tijd over problemen praten, maar probeer samen iets te ondernemen. Als je elkaar wat beter kent en je bent (als Nederlander) geïnteresseerd in wat iemand heeft meegemaakt en hoe het met hem gaat, kun je altijd vragen of iemand daarover wil praten of liever niet. Het is altijd een goed idee om te vragen naar wat iemand goed kan, leuk vindt, wat hij/zij vroeger deed etc.Sociale connecties en met andere mensen verbonden voelen, is goed voor je (mentale) gezondheid. Het helpt je om je identiteit opnieuw op te bouwen. Dat kost tijd en soms kun je het moeilijk opbrengen.

Younes zegt nog eens dat het echt wetenschappelijk bewezen is dat contact maken met andere mensen goed voor je is. Hij zegt: wees blij dat je in Amsterdam woont, hier zijn allerlei initiatieven (zoals bv IMBY) die je helpen om in contact te komen met Nederlanders. Maak daar gebruik van!

Pim zegt dat hij bewondering heeft voor alle leden van IMBY: ze doen moeite om elkaar te leren kennen en dat is heel belangrijk.


Dank aan iedereen die er was, heeft meegepraat, geluisterd, aan alle lieve dappere mensen die de afgelopen twee jaar in elkaar geïnteresseerd waren. We hopen dat IMBY voor jullie allemaal een 'safe space' is waar je ook welkom bent als het even wat minder gaat.

Dank voor jullie liefde, geduld, begrip en ook voor alle vrolijkheid natuurlijk!