Maandag 15 oktober: IMBY-teamleidersvergadering

Maandag 15 oktober: IMBY-teamleidersvergadering

Vandaag overlegden onze teamleiders met elkaar over slimme manieren om de IMBY-groepsleden te activeren. Dat klinkt misschien een beetje overdreven, maar in de praktijk blijken veel mensen het best spannend te vinden om zomaar een nieuwkomer te bellen. Zelfs als IMBY-ers elkaar al kennen, is het lastig om tot concrete afspraken te komen. Teamleiders kunnen daarbij helpen: als ze zien dat sommige mensen te verlegen zijn, helpen ze een handje. Of ze gaan eens een keer extra langs bij een statushouder om te polsen wat hun behoeften zijn en zorgen dat de ‘oude’ Amsterdammers dat weten. Teamleiders zijn dus sleutelfiguren en we prijzen ons gelukkig dat we zo’n grote groep inspirerende mensen hebben die voor en met ons werken!

Zondag 14 oktober: IMBY-feestje in Pacific Parc

Zondag 14 oktober: IMBY-feestje in Pacific Parc

Vandaag was de eerste editie van een maandelijks IMBY-feestje in Pacific Parc. We liepen al lang rond met het idee (of liever gezegd: de wens) om een maandelijks dansfeestje te organiseren voor alle IMBY-groepen in de stad. Het is voor ons te ingewikkeld en te duur om elke maand een lokatie te vinden en alles te organiseren. Dus wendden we ons tot Riad van 3WO (je weet wel, die drie jongens in Oost met al die café’s) met de vraag of zij ons wilden helpen. En toen was het binnen een dag geregeld! Ze zijn net eigenaar geworden van Pacific Parc en daar past zo’n IMBY-zondag perfect. In de keuken chefkok Mohamed uit IMBY 12 (Noord) en achter de dj-booth Matrub/Horst Timmers die de Arabische vibes als geen ander kent.

Gisteren was de pilot-editie. Met hier en daar nog wat aanloopprobleempjes (sorry mensen, dat sommigen van jullie zo lang op het eten moesten wachten) maar dat gaan we volgende maand allemaal beter doen! Het belangrijkste was dat het leuk was en er heel veel Amsterdammers waren die voor het eerst een Syriër of Irakees spraken én de dabke dansten.

Met veel dank aan Riad Farhat, Tim Murris, Izzy Tallal en al het andere personeel van Pacific Parc!

Datum van de volgende ‘IMBY in Pacific Parc’ volgt snel…

Zaterdag 13 oktober: IMBY 8 (Spaarndammerbuurt) en IMBY 11 (Jordaan) eten samen

Zaterdag 13 oktober: IMBY 8 (Spaarndammerbuurt) en IMBY 11 (Jordaan) eten samen

Op de zwoelste oktoberavond ooit aten IMBY-leden uit de Jordaan en de Spaarndammerbuurt gezellig samen in de leuke ruimte van Ondertussen. Op de foto gezinnen met jonge kinderen, maar er waren ook veel twintigers en dertigers - een leuk nieuw stel van de Keizersgracht… welkom! - en de gesprekken aan die hoek van de tafel gingen o.a. over Tinder en Happn en de beste openingszinnen in het Nederlands :-)

Ook nieuw bij ons is Lout, de nieuwe teamleider van IMBY 8. Welkom!

Dinsdag 9 oktober: op IMBY kantoor werken we aan een groot survey

Dinsdag 9 oktober: op IMBY kantoor werken we aan een groot survey

Dit zijn Moutayam en Anya van IMBY en samen werken ze al een paar weken aan een grote vragenlijst voor onze statushouders. Dat is best veel werk. Gelukkig weet Moutayam, met zijn achtergrond als HRM-professional, hoe je een survey opzet. En vooral: hoe je de antwoorden verwerkt… Ook vertaalt hij de vragen voor ons in het Arabisch.

Door deze vragenlijst hopen we nog beter te begrijpen waaraan de nieuwkomers behoefte hebben, waarom de communicatie soms moeilijk is en waarom we van de een soms wekenlang niks horen terwijl de ander dagelijks gezellige berichten post in de Whatsapp-groep.

Zondag 7 oktober: IMBY 8 en IMBY 11 bundelen de krachten

Zondag 7 oktober: IMBY 8 en IMBY 11 bundelen de krachten

Een tijdje geleden meldde zich in IMBY 8 (Spaarndammerbuurt) Biniam, een alleenstaande Eritrese vader met twee kleine kinderen: een meisje van 3 en een jongetje van 5. We waren allemaal onder de indruk van hoe lief en geduldig hij is. Wel werd duidelijk dat het fijn zou zijn als hij wat meer mensen in de buurt kent die af en toe eens kunnen inspringen, al was het maar omdat hij op die manier naar Nederlandse les kan. Vandaag gingen Frans en Marlies (IMBY 11 Jordaan) en Jacqueline (IMBY 8 Spaarndammerbuurt) met al hun kinderen langs bij Biniam. Gezellig spelletjes doen en heerlijk eten. Via de Whatsappgroep hebben gelukkig al meer mensen laten weten af en toe best een uurtje op Biniams dochtertje te willen passen.

Donderdag 4 oktober: IMBY 12 (Noord) at samen in Broedplaats de Modestraat

Donderdag 4 oktober: IMBY 12 (Noord) at samen in Broedplaats de Modestraat

Wat een geweldige opkomst! Bijna 40 mensen waren er op deze avond in Noord. We hebben gegeten en elkaar beter leren kennen met vragen als ‘waar droomde je van toen je 12 was?’ en ‘als de wereld over een jaar zou vergaan, wat zou je dan nu veranderen?’. Aan onze tafel zou de helft ontslag nemen :-)

Woensdag 3 oktober: IMBY 2 was goed vertegenwoordigd in Pakhuis de Zwijger

Woensdag 3 oktober: IMBY 2 was goed vertegenwoordigd in Pakhuis de Zwijger

In de Week van de Eenzaamheid was deze avond specifiek gericht op eenzaamheid onder statushouders. Wij van IMBY waren er goed vertegenwoordigd. Asif, Gaida en Merel waren er om te vertellen over hun bevindingen: hun persoonlijke verhalen en hun IMBY-lidmaatschap. Lian vertelde over eenzaamheid in het algemeen: we hadden het over de vraag of de Nederlanders uiteindelijk niet ook eenzaam zijn in hun - soms doorgeschoten - individualisme.

Het was een mooie avond met veel persoonlijke en kwetsbare verhalen. Binnenkort is het terug te zien op de website van Pakhuis de Zwijger.

Zondag 30 september: IMBY 3-leden (Indische Buurt) gaan varen

Zondag 30 september: IMBY 3-leden (Indische Buurt) gaan varen

Amin en Maryam uit IMBY 3 (Indische Buurt) hadden op ons grote feest in de Melkweg deze zomer een prijs gewonnen in de loterij: een gratis vaartocht door de Amsterdamse grachten, beschikbaar gesteld door Mokumboot. Op deze dag vroegen ze een aantal vrienden mee en werd de prijs verzilverd. Overigens waren en nog veel meer lieve Amsterdamse bedrijven die prijzen beschikbaar stelden voor ons feest. Zo konden we gratis fietsen weggeven en een heleboel gratis lunches en drankjes in leuke café’s. Nogmaals dank allemaal. (Zie op de website onder ‘partners’)

Donderdag 27 september: IMBY 5 (de Pijp) drinkt een drankje

Donderdag 27 september: IMBY 5 (de Pijp) drinkt een drankje

IMBY 5 is onze kampioen ‘spontane afspraken’. Er hoeft maar een klein straaltje zon te zijn of er is al iemand (Mo en Inge zijn er goed in) die appt dat het weer is voor een drankje op een terras of in het park. Zo ging dat deze dag dus ook…. Heel gezellig!

Zondag 23 september: IMBY-eind-van-de-zomer-borrel in Spring House

Zondag 23 september: IMBY-eind-van-de-zomer-borrel in Spring House

Spring House, het gebouw waar wij - samen met allemaal leuke mensen - werken, was zo lief om ons in het weekend onderdak te bieden voor een eind-van-de-zomer-borrel. Oorspronkelijk gepland in het Amsterdamse Bos, maar vanwege het weer en het te verwachten geluidsniveau :-) was een binnenlokatie fijner.

Als kers op de taart kwam Horst Timmers, alias dj Matrub/mps Pilot, gratis voor ons draaien. Door datzelfde weer ging een klus van hem in Rotterdam niet door en was hij zo lief om zijn vrije middag met ons door te brengen. Het was een groot succes!!!

Hopelijk tot snel een volgende keer, Horst en namens alle IMBY-ers veel dank!

Woensdag 19 september: IMBY 10 (Watergraafsmeer) eet in het Parkhuis

Woensdag 19 september: IMBY 10 (Watergraafsmeer) eet in het Parkhuis

Dankjewel Judith en Marnix, dat jullie er bijna altijd zijn en altijd weer leuke nieuwe plannen hebben! En o ja, nog een leuk nieuwtje: een van onze andere IMBY 10-leden, Erik, hielp Walid - een Syrische ondernemer - al een tijd met het maken van een businessplan. Walid wilde voor zichzelf beginnen en zoals iedereen weet: dat gaat niet vanzelf. Eindeloos moest hij van alles invullen, bij de gemeente langs: praten over lokaties en hoe het financieel allemaal geregeld kon worden. Erik ging met hem mee, las mee, adviseerde en nu is er dan een eigen winkel: in Diemen! Binnenkort meer… Walid en Jihan, gefeliciteerd! En Erik, bedankt voor je hulp!

Zaterdag 15 september: IMBY 10 (Watergraafsmeer) gaat klimmen

Zaterdag 15 september: IMBY 10 (Watergraafsmeer) gaat klimmen

De allerstoerste IMBY 10-ers gingen zaterdagochtend klimmen in het Amsterdamse Bos. Onder hen Oscar, een van de nieuwe teamleiders met wie we nu al heel blij zijn. En Amjad, nu nog van IMBY 5 (de Pijp). Binnenkort gaat hij verhuizen naar een complex aan de Kruislaan waar statushouders samen met Nederlandse jongeren gaan wonen en komt hij bij de Watergraafsmeer. Samen met Oscar en Judith wordt ook hij teamleider van IMBY 10. Welkom allemaal!