De vluchtelingen die hier de afgelopen anderhalf jaar aankwamen hebben je nu hard nodig..

De meeste vluchtelingen die je ernaar vraagt, beschrijven hun aankomst en eerste periode in Amsterdam als 'een warm bad' en 'heel hartelijk'. Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze soms maandenlang in de noodopvang zaten of van AZC naar AZC werden vervoerd, waren overal welwillende Nederlanders. Veel van deze vluchtelingen hebben inmiddels een verblijfsvergunning (dan heet je statushouder) en een woning.

Hoewel dit het moment is waar ze al die tijd naar hebben uitgekeken, is het minder makkelijk dan gedacht. Opeens zijn ze min of meer anoniem en minder makkelijk vindbaar dan in een AZC. Contact leggen met buurtgenoten gaat moeizaam, terwijl ze daar juist zo'n behoefte aan hebben.

Om echt in te burgeren is contact met Nederlanders van levensbelang. Het helpt enorm als je mensen in je buurt hebt die je wegwijs maken, met wie je af en toe een (Nederlands) praatje maakt en bij wie je ziet hoe alles hier werkt.

We weten dat er heel veel Amsterdammers zijn die 'best iets willen doen', maar niet goed weten wat of weinig tijd hebben.

Als dat ook voor jou geldt, kun je via IMBY op een makkelijke manier in contact komen met statushouders die bij jou in de buurt wonen. Omdat het nodig is én omdat het leuk is. Omdat het voor ons allemaal van belang is dat deze nieuwkomers volwaardig onderdeel van de stad en van onze samenleving worden.

Ook als je weinig tijd hebt, kun je meedoen. We vormen buurtgroepen waarin Amsterdammers en nieuwkomers samenkomen, af en toe iets ondernemen en elkaar leren kennen. Tussendoor is er een-op-een-contact. Op momenten dat het jou uitkomt en op een manier die bij jou past.

Onder de statushouders zijn gezinnen, alleenstaanden, stellen, ouderen en jongeren. Elke buurtgroep bepaalt zelf wat ze ondernemen en hoe. In de ene buurt organiseren ze elke twee weken een etentje, de andere groep heeft een actieve Whatsapp-groep waarin vooral een-op-een-afspraken worden gemaakt.