Wat is IMBY?

In de afgelopen twee jaar zijn er duizenden statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - in Amsterdam komen wonen. Ze hebben een huurwoning gekregen, leren Nederlands, lopen stage, studeren of hebben al betaald werk. Het lukt ze echter nog niet altijd om met Nederlanders in contact te komen, een essentiëel onderdeel van inburgeren.

Tegelijkertijd zijn er veel Amsterdammers die deze nieuwe buurtgenoten best willen leren kennen, als ze zouden weten waar ze wonen. En als het niet te veel tijd kost.

Om deze twee groepen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen, is IN MY BACKYARD (IMBY) bedacht.

IMBY vormt in verschillende buurten in Amsterdam communities: groepen van oudkomers en nieuwkomers die elkaar leren kennen. Maandelijks komen ze bij elkaar en tussendoor ondernemen mensen een-op-een van alles. Op een manier die aansluit bij iedereens tijd, mogelijkheden en interesse.

Zo zorgen we ervoor dat statushouders meer Nederlanders leren kennen, zien hoe alles hier gaat en op die manier sneller onderdeel worden van de samenleving en de stad.

In de praktijk blijkt dat de Nederlandse deelnemers het ook leuk vinden om nieuwe mensen in hun buurt te leren kennen.

 

Binnen IMBY is gelijkwaardigheid heel belangrijk. We zijn nadrukkelijk geen hulpverleners. In de praktijk is het natuurlijk best fijn als je iemand ergens mee kunt helpen, maar het is niet de hoofdzaak.

Op dit moment zijn er op dertien plekken in Amsterdam IMBY-buurtgroepen actief. Op de kaart kun je zien in welke buurten. Iedere groep heeft 20 tot 40 leden. Ongeveer een derde daarvan is statushouder en is dus net in de buurt komen wonen.

De meeste groepen zitten nu vol, maar in een aantal groepen is ruimte voor nieuwe leden. Doordat we zo hard zijn gegroeid ligt de nadruk op het goed laten functioneren van de bestaande groepen en komen er even geen nieuwe groepen bij. De verwachting is dat er in de tweede helft van het jaar weer ruimte is voor nieuwe buurtgroepen.

In de IMBY-buurtgroepen in de Indische Buurt, de Watergraafsmeer, Hoofddorppleinbuurt en de Jordaan is nog wél plaats!

Ook zijn we op zoek naar teamleiders voor de Pijp, Slotermeer/Geuzenveld, de Spaarndammerbuurt en Zeeburgereiland (dit kost je een paar uur per week, zie link hieronder, mail ons als dit je leuk lijkt, dan drinken we graag een kop koffie!)

https://vacaturebank.vca.nu/v-1484372/enthousiaste-teamleider-voor-de-vluchtelingen-met-een-status-en-amsterdammers-in-zijn-haar-eigen-buurt-verbindt